وقتی نوبت روزه گرفتن می‌رسد سلول‌های پوست شروع به بازسازی کرده و سموم را دفع می کنند. شروع به داشتن پوست بهتر خواهید کرد، زیرا سلول‌های جدید تشکیل شده‌اند و از شر آن‌هایی که پوست را آسیب می‌زنند و در حال حاضر خوب به نظر نمی رسند خلاص می‌شوید.
 
در حالی که روزه می‌گیرید، بدن به جای گوارش روی فرآیندهای دیگر متمرکز می‌شود. چون بدن به انرژی نیاز دارد، انرژی را از هر جایی که می تواند پیدا کند، می گیرد. این به این معنی است که انرژی از بافت‌های چربی و مرده (مانند بافت اسکار) تامین خواهد شد. با انجام این کار، جایگزین سلول‌های قدیمی پوست با داروهای جدید خواهید شد و برخی از زخم‌ها را با سرعت بیشتری درمان خواهید کرد.
 

نوشیدن آب

نوشیدن زیاد آب ممکن است به رفع مشکلات اشتها کمک کند. آشامیدن آب کافی برای حفظ سلامت روزمره، چه کسی غذا می خورد یا نه، ضروری است. بسیاری از مقامات بهداشتی توصیه می کنند هر روز هشت لیوان 8 گرم (حدود 2 لیتر) آب مصرف کنند.
 

عوارض جانبی روزه گرفتن

با وجود فهرستی طولانی از فواید سلامتی ممکن مرتبط با روزه ممکن است برای همه مناسب نباشد. اگر مبتلا به دیابت یا قند خون پایین هستید روزه گرفتن می تواند منجر به افت قند خون شود که می تواند خطرناک باشد. بهتر است ابتدا با پزشک صحبت کنید اگر بیماری اساسی داشته باشید یا برای بیش از 24 ساعت روزه بگیرید.
 
علاوه بر این، روزه گرفتن عموما بدون نظارت پزشکی برای بزرگسالان مسن‌تر، نوجوانان و یا افرادی که کمبود وزن دارند توصیه نمی شود. اگر تصمیم می گیرید که روزه بگیرید، به خوبی آب بخورید و رژیم غذایی خود را با مواد غذایی سرشار از مواد مغذی در طی دوره تغذیه پر کنید تا مزایای بالقوه سلامتی را به حداکثر برسانید. علاوه بر این، اگر برای دوره های طولانی تر روزه بگیرید، سعی کنید فعالیت فیزیکی شدید را به حداقل برسانید و استراحت کافی داشته باشید.
 

ایمن ترین راه برای باز کردن روزه و افطار کردن چیست؟

آشامیدن آب : این مساله به خصوص در صورتی مهم است که شرایط به سرعت مانع روزه داری شود. خوردن یک وعده غذایی سنگین و زیاد بلافاصله بعد از یک روزه می‌تواند سیستم گوارشی را تغییر دهد. غذاهای پخته شده را بخورید:به دنبال غذاهایی بگردید که هضم آن‌ها آسان تر است، مثل سبزیجات پخته شده به جای خام. امتحان کردن غذاهای جدید بعد از یک روزه می‌تواند هضم را سخت‌تر کند و باعث شود فرد احساس ناخوشی کند.
 

ﻧﻘﺶ ﺗﻐﺬﻳﻪ در ﺗﻘﻮﻳﺖ ﺳﻴﺴﺘﻢ اﻳﻤﻨﻰ ﺑﺪن

رﻋﺎﻳﺖ اﺻﻮل ﺻﺤﻴﺢ ﺗﻐﺬﻳﻪ ﺗﺎﺛﻴﺮ ﻣﻬﻤـﻰ در ﺗﻘﻮﻳـﺖ ﺳﻴﺴﺘﻢ اﻳﻤﻨﻰ ﺑﺪن ﺑﺮای ﻣﻘﺎﺑﻠﻪ ﺑﺎ ﻋﻔﻮﻧﺖ‌ﻫﺎ به خصوص ﺑﻴﻤﺎری ﻛﻮوﻳﺪ ١٩ دارد. ﺑﺎ رﻋﺎﻳﺖ ﺗﻌﺎدل و ﺗﻨﻮع در ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ ﻏﺬاﻳﻰ روزاﻧﻪ و ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از ﮔﺮوه‌ﻫﺎی ﻏﺬاﻳﻰ و ﺟﺎﻳﮕﺰﻳﻦ‌ﻫﺎی آن‌ها، اﻧﺮژی، ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦ و رﻳﺰﻣﻐﺬی ﻫﺎی ﻣﻮرد ﻧﻴﺎز ﺑﺪن ﺑﺮای ﺑﻬﺒﻮد ﻋﻤﻠﻜﺮد ﺳﻴﺴﺘﻢ دﻓﺎﻋﻰ ﺑﺪن ﺗﺎﻣﻴﻦ ﻣﻰ‌ﺷﻮد. در ﺳﺎﻋﺎت روزه داری ﻛـﻪ در ﺳﺎل ﺟﺎری ﻣﺪت آن ﺣﺪود ١٦ ﺳﺎﻋﺖ است، ﮔﺮﺳﻨﮕﻰ ﻣﻰ ﺗﻮاﻧﺪ در ﺻﻮرت ﻋﺪم رﻋﺎﻳﺖ اﺻﻮل ﺗﻐﺬﻳﻪ ﺻﺤﻴﺢ در وﻋﺪه ﺳﺤﺮ و اﻓﻄﺎر ﻳﺎ ﺣﺬف ﻳﻜﻰ از وﻋﺪه‌ﻫﺎ ﺑﻪ وﻳـﮋه وﻋﺪه ﺳﺤﺮی، ﻣﻮﺟﺐ ﺗﻀﻌﻴﻒ ﺳﻴﺴﺘﻢ اﻳﻤﻨﻰ ﺑﺪن ﺷﺪه و اﺣﺘﻤﺎل اﺑﺘﻼ ﺑﻪ ﺑﻴﻤﺎری ﻛﻮوﻳﺪ ١٩ را اﻓﺰاﻳﺶ دﻫﺪ.
 

ﺗﺎﺛﻴﺮ روزه داری ﺑﺮ ﺳﻼﻣﺖ و ﻋﻤﻠﻜﺮد ﺳﻴﺴﺘﻢ اﻳﻤﻨﻰ ﺑﺪن

ﻣﻄﺎﻟﻌﺎت ﻣﺘﻌﺪدی ﻧﻘﺶ ﻣﻮﺛﺮ روزه داری را در ﺳﻼﻣﺘﻰ ﺑﻪ ﺧﺼﻮص ﺑﺮ روی ﺳﻄﺢ ﮔﻠﻮﻛﺰ ﺧﻮن، ﭼﺮﺑﻰ‌ﻫﺎی ﺧﻮن و ﻓﺸﺎر ﺧﻮن، ﻛﻨﺘﺮل وزن و ﺑﻬﺒﻮد ﺑﻴﻤﺎری‌ﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻒ ﻧﺸﺎن داده اﻧﺪ. در اﻏﻠﺐ ﺑﻴﻤﺎری‌هایی ﻛﻪ ﻋﺎدات ﻏﺬاﻳﻰ ﻏﻠﻂ، ﭼﺎﻗﻰ و اﻓﺰاﻳﺶ وزن در ﺑﺮوز آﻧﻬﺎ دﺧﺎﻟﺖ دارﻧﺪ، روزه داری ﻣﻔﻴﺪ اﺳﺖ.
 
روزه داری ﻣﻰ‌ﺗﻮاﻧﺪ ﻣﻮﺟﺐ ﻛﺎﻫﺶ ﭘﺎﺳﺦ‌ﻫﺎی اﻟﺘﻬﺎﺑﻰ و ﺗﻨﻈﻴﻢ ﺳﻴﺴﺘﻢ اﻳﻤﻨﻰ ﺑﺪن ﺷﻮد. ﻫﻢﭼﻨﻴﻦ ﻓﻌﺎﻟﻴﺖﺳﻠﻮل‌ﻫﺎی دﻓﺎﻋﻰ ﺑﺪن و ﺗﺮﺷﺢ اﻳﻤﻮﻧﻮﮔﻠﻮﺑﻮﻟﻴﻦ‌ﻫﺎی ﻣﺨﺎﻃﻰ ﻛﻪ از ﻋﻮاﻣﻞ اﻳﻤﻨﻰ ﺑﺪن ﻫﺴﺘﻨﺪ، ﻃﻰ روزه داری ﺑﻴﺸﺘﺮ ﺷﺪه و در ﻣﺠﻤﻮع، روزه داری ﺻﺤﻴﺢ و رﻋﺎﻳﺖ رژﻳﻢ ﻏﺬاﻳﻰ ﻣﻨﺎﺳﺐ در وﻋﺪه‌ﻫﺎی ﺳﺤﺮ و اﻓﻄﺎر در ﺗﻘﻮﻳﺖ ﺳﻴﺴﺘﻢ اﻳﻤﻨﻰ ﺑﺪن ﻣﻮﺛﺮ اﺳﺖ. ﺑﻨﺎﺑﺮاﻳﻦ ﺑﺎ رﻋﺎﻳﺖ ﺗﻐﺬﻳﻪ ﺻﺤﻴﺢ و ﻣﺼﺮف ﻣﻨﺎﺑﻊ ﻏﺬاﻳﻰ ﺣﺎوی وﻳﺘﺎﻣﻴﻦ ﻫﺎی A، D، E، C و ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ، ﻣﻨﺎﺑﻊ ﻏﺬاﻳﻰ ﺣﺎوی آﻫﻦ و روی و ﺳﻠﻨﻴﻢ ﻛﻪ ﺑﺮای ﻋﻤﻠﻜﺮد ﻃﺒﻴﻌﻰ ﺳﻴﺴﺘﻢ اﻳﻤﻨﻰ ﺑﺪن و ﭘﻴﺸﮕﻴﺮی از اﺑﺘﻼ ﺑﻪ ﺑﻴﻤﺎری ﻛﻮوﻳﺪ ١٩ ﻻزﻣﻨﺪ، ﻧﮕﺮاﻧﻰ از ﻧﻈﺮ ﺗﻀﻌﻴﻒ ﺳﻴﺴﺘﻢ اﻳﻤﻨﻰ ﺑﺪن در اﻳﺎم روزه داری و ﺧﻄﺮ اﺑﺘﻼ ﺑﻪ اﻳﻦ ﺑﻴﻤﺎری ﻛﺎﻫﺶ ﻣﻰ‌ﻳﺎﺑﺪ.
 
روزه فواید جسمی و روحی فراوانی برای انسان در بر دارد و روزه داری، شفا بخش جسم و همچنین توان بخش، جان انسان است. تحقیقات ثابت می‌کند روزه داری درست که با کاهش 20 تا 30 درصد مصرف غذا همراه است، نتایجی چون کم شدن چربی‌های ذخیره، کم شدن میزان چربی خون و کلسترول و نیز فعال شدن سیستم ایمنی بدن را به دنبال دارد.
 

سفره افطار در رمضان

به گفته پزشکان، در مدت روزه داری، دستگاه گوارش برای چندین ساعت خالی می‌ماند و در واقع این دستگاه و سایر دستگاه‌هایی که به گونه‌ای در هضم و جذب مواد غذایی دخالت دارند، استراحت کرده و پس از روزه داری به شیوه بهتری اعمال خود را انجام خواهند داد.
 
روزه در حقیقت باعث استراحت معده می‌شود. در حالت روزه، اسید معده به جای غذا به وسیله صفرا، خنثی می‌شود و زخم معده ایجاد نمی‌شود. به همین دلیل افراد روزه دار باید بدانند که پرخوری، خود موجب زیان‌های چشم گیری برای دستگاه هاضمه می‌شود. پیروی از یک برنامه غذایی صحیح در ایام ماه مبارک رمضان از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است تا هم بتوان عادات غذایی غلط را اصلاح کرد و هم از برکات معنوی این ماه بهره برد.
 

روزه داری و چربی خون بالا

طی مطالعات صورت گرفته روزه گرفتن برای افراد مبتلا به چربی خون بالا مفید است و میزان چربی‌های نامطلوب موجود در خون را تنظیم کرده و موجب افزایش میزان چربی مفید خون در بدن می‌شود. برخی از بیماران مبتلا به دیابت نوع دوم تحت نظر پزشک معالج و یک متخصص تغدیه می‌توانند روزه بگیرند و از اثرات مفید روزه بهره‌مند شوند. روزه داری در اغلب بیماری‌هایی که عادات غلط غذایی، چاقی و افزایش وزن در بروز آن‌ها دخالت دارد نقش موثری در بهبودی این نوع بیماری‌ها دارد.
 
سالمندان هنگام روزه گرفتن باید مراقب کاهش میزان آب بدن و کاهش قند خون باشند چرا که این عوامل منجر به ایجاد سرگیجه در این افراد می‌شوند. زنان باردار که در ماه‌های اول بارداری هستند نیز باید مراقب مشکل کمبود غذایی در ماه مبارک رمضان باشند. افراد دارای مشکل زخم معده و بیماری‌های گوارشی حتما باید با نظر پزشک معالج خود روزه بگیرند.
 
بیماران دیابتی نوع یک (وابسته به انسولین) قادر به روزه داری نیستند. دیابتی‌های نوع یک به دلیل داشتن برنامه و وعده‌های غذایی با فاصله معین و منظم قادر به گرفتن روزه نیستند. برخی افراد میانسال که دیابت نوع دو خفیف و کنترل شده دارند، می‌توانند زیر نظر پزشک در روزهای کوتاه سال روزه بگیرند.

روزه داری نباید موجب پرخوری به هنگام سحر و افطار و بی نظمی در خواب شب شود و در صورت رعایت این مسایل، روزه داری صحیح به کاهش استرس‌ها منجر می‌شود. مصرف نشاسته و پروتئین در ماه مبارک رمضان، انرژی بدن را تامین می‌کند. غذاهای گوشتی می‌تواند پروتئین مورد نیاز بدن را در ماه رمضان تامین کند. روزه داران از خوردن غذاهای شور در این ماه پرهیز کنند و حتی الامکان در این ماه، نمک را با احتیاط مصرف کنند. مصرف نمک و غذاهای شور فقط عطش روزه دار را بیشتر خواهد کرد. هموطنان روزه دار باید بدانند که استفاده از انواع میوه و سبزیجات، می‌تواند جایگزین مناسبی برای مواد غذایی پرنمک باشد. همچنین مصرف شیر فراوان نیز سبب رفع تشنگی می‌شود. استفاده از غذاهایی که آسان هضم می‌شود و باعث جذب انرژی لازم در بدن می‌شود، به روزه داران توصیه می‌گردد. روزه داران در این ماه از افراط در مصرف مواد غذایی پرهیز کنند.
 
استفاده از آب کافی در ماه رمضان برای سلامت پوست و بدن ضرورت غیر قابل انکاری دارد. استفاده از کرم‌های مرطوب کننده همزمان با نوشیدن آب کافی در فواصل افطار و سحر، روش مکملی برای حفط سلامت پوست است. در صورت عدم رعایت این موضوع، کم آبی در پوست و بدن تنها با جذب آب فراوان رفع می‌شود.استفاده از کرم‌های مرطوب کننده استاندارد، باعث ایجاد طراوت و نشاط در پوست‌های خشک می‌شود. روزه داران مصرف میوه و سبزیجات تازه را در برنامه غذایی خود قرار دهند تا بتوانند شادابی و تازگی پوست خود را حذف کنند.
 

روزه داری اسلامی وکاهش استرس

براساس آخرین یافته‌ها و تحقیقات علمی، روزه داری اسلامی موجب کاهش استرس و اضطراب در بین افراد می‌شود. روزه داری اسلامی همان روزه داری صحیح و اصولی است و با روزه داری برای ترس از عسر و حرج و روزه داری برای رژیم لاغری متفاوت است. روزه داری نباید موجب پرخوری به هنگام سحر و تغییرات بی نظمی در خواب شود و در صورت رعایت این مسایل، روزه داری صحیح به کاهش استرس‌ها منجر می‌شود.
 
پژوهش‌های علمی نشان می‌دهد در طول ماه مبارک رمضان کاهش کامل و صد درصدی خودکشی‌ها و کاهش نسبی جرایم عمومی مانند جرایم راهنمایی و رانندگی و جرایم خاص می‌شود. غذاهای سحر روزه داران باید کم حجم و خواب آن‌ها نیز متناسب باشد و روزه داران از خوابیدن پس از خوردن سحری اجتناب کنند. روزه داری موجب امتناع افراد حتی از خوردن مواد حلال مانند آب می‌شود و این امتناع از حلال‌ها نیز اراده انسان را قوی می‌کند.عصبانیت‌های برخی از افراد به هنگام روزه داری به علت پرخوری آن‌ها به هنگام سحر است که بدن را در طول روز برای جذب آب فعال می‌کند.
 
منابع:
1. نمناک/ فواید علمی روزه گرفتن
2. خبر گزاری برنا/ آیا ابتلا به کرونا با روزه داری تشدید می شود؟
3. بیتوته/ فواید روزه برای سلامت بدن